Ajan uudet asetukset
Oletko huomannut, kuinka aika menee aina vain nopeammin? Tuntuu kuin aamun ja illan väli olisi lyhentynyt, viikonpäivät typistyneet lähinnä maanantaihin ja perjantaihin. Kesä meni yhdessä hujauksessa ja ennen kuin huomaammekaan, on vuosi vaihtumassa. Myös ajan taajuus voi vaihdella. Joskus tunti venyy kuin tuntuisi kahdelta ja joskus kutistuu puoleksi tunniksi.
Ajan olemus todellakin on muuttunut niin, että sitä tuskin voi olla enää huomaamatta. Jostain luin, että 24 tuntia on nyt käytännössä 16 tuntia ja siltä se tosiaan tuntuukin. Tämä on osa mullistavaa kokonaisvaltaista elämän ja maailman muutosta, minkä keskellä parhaillaan elämme.
Olemme kovaa vauhtia siirtymässä lineaarisesta ajasta – missä asioilla on alku ja loppu ja missä asiat seuraavat toisiaan tietyssä järjestyksessä – täysin toisenlaiseen, sykliseen aikakauteen. Siinä asiat tiivistyvät, sekoittuvat toisiinsa, kerrostuvat, palaavat yhä uudelleen takaisin tarkasteltavaksi eri muodossa, eri syvyydellä ja intensiteetillä, kuin aiemmin. Ne muodostavat alati kiertävän jatkumon, jossa vain tämä hetki on ratkaiseva.
Käynnissä oleva ajan muutos on yksi syy, miksi maailma vaikuttaa monilta osin kaoottiselta. Se hakee uutta muotoaan, kunnes aikanaan asettuu aloilleen. Yksittäisen ihmisen elämässä ajan muutos voi ennustamattomuuden ja hallitsemattomuuden lisäksi ilmentyä esimerkiksi unohteluna. Kun ajantaju katoaa, ei yhtäkkiä muistakaan asiaa, mikä hetki sitten tapahtui tai tapahtuiko jokin asia eilen vai viikko sitten vai kuukausi sitten vai kenties sittenkin viime vuonna. Kuulostaako yhtään tutulta?
Voi olla myös niin, että asiat, mitkä vielä jokin aika sitten tuntuivat tärkeiltä, eivät sitä enää olekaan. Uudenlaisen ajan myötä asioiden arvostus, mittasuhteet ja tärkeysjärjestyskin menee uusiksi.
Kyse ei välttämättä ole ollenkaan dementian alkuoireista vaan yksinkertaisesti ajan luonteen muutoksesta ja siirtymästä. Aivan, kuten tietokoneelle asennetaan päivityksiä, meidän ihmistenkin asetukset ovat päivittymässä niin, että voimme pysyä tässä hurjan nopeasti etenevässä muutoksessa mukana.
Tämän tarkoitus on ohjata meitä aina vain enemmän keskittymään käsillä olevaan hetkeen. Siihen ainoaan todelliseen hetkeen, jota elämme ja jossa myös luomme tulevaa. Tämä hetki on ainoa, millä on merkitystä. Muistin pätkiminen tavallaan tukee tässä prosessissa. Mennyt menettää merkityksensä ja epäolennainen putoaa pois, jotta voimme keskittyä olemaan läsnä tässä ja nyt.
Kun tiedostaa tämän ainutlaatuisen ajan hengen ja sen vaikutukset, voi hengähtää helpotuksesta. Muistin pätkimiset, kehon selittämättömät kivut tai muut oudot ”oireet” kuuluvat asiaan. Ne ovat osa tähän historialliseen muutokseen sopeutumista ja siksi tärkeintä onkin nyt olla erityisen lempeä ja ymmärtäväinen itseään kohtaan.
—————————————————————————————————————————————————
Blogin kirjoittaja Kaija Solana on itsensä johtamisen, humaanien työelämätaitojen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin coach ja valmentaja. Teemoista lisää ilmaisessa Sisäisen johtajuuden käsikirjassa: 5 Itsensä johtamisen askelta, sekä Sisäinen johtajuus -videosarjassa YouTubessa
Seuraa kanaviani ja ota yhteyttä, kun tahdot henkilökohtaista coachausta, sparrausta tiimillesi / yrityksellesi, puheenvuoron henkilöstö- tai asiakastilaisuuteen.