Elämän soundtrack

Luin jostain Hectorin haastattelun ja hän puhui siinä oman elämän soundtrackistä. Toisin sanoen musiikista, joka on jättänyt tietyissä elämän kohdissa voimakkaan tunnejäljen. Aina kun kyseisen kappaleen kuulee, tulee saman tien muistot kuunteluhetkeen liittyen: ihmiset, värit, maut, tuoksut ja ennen kaikkea tunnelma.

On ihastuttava ajatus, että elämäntarinaansa voi tarkastella myös musiikin kautta, elämään eniten vaikuttaneiden laulujen helminauhana. Voimakkaimmillaan ne toimivat kuin trigger-pisteinä, jotka hetkessä nostattavat tunteet pintaan.

Näin kävi itselleni, kun edellisessä muuttoprojektissa löysin vanhoja äänitettyjä nostalgian kukkasia eli c-kasetteja! Kun nauhalta alkoi soida Saksalaisbändin Rheingoldin biisi Dreiklangs Dimensionen iski se suoraan sydämeen. Olin jo valmiiksi haavoittuvassa tilassa luopuessani paljosta tutusta, mutta reaktio yllätti täysin.

Kappale lävisti mut niin, että putosin saman tien lattialle ja itkin. Itkin kauniita muistoja, syvää surua, rakkautta, ikävää ja menetystä. Olin täysin unohtanut koko laulun olemassaolon, saatikka sen vaikutuksen, minkä se jo aikanaan minuun teki. Kappale henkilöityy vahvasti nuoruudenrakkauteen, joka on jo vuosia laulanut taivaskuorossa. Musiikin soidessa siinä hän kuitenkin yhtäkkiä seisoi edessäni kuin elävänä ja toi kaikki kauniit muistot käsin kosketeltavaksi.

Käänsin volyymiä kovemmalle ja kelasin kasettia eestaas niin kauan, ettei itkua enää tullut. Nyt pystyn kuunteleman kappaleen hymyillen. Vaikka musiikki on aina vaikuttanut voimallisesti, en ollut mitään noin vahvaa ennen kokenut! Se vei konkreettisesti jalat alta. Tajusin, että biisi osui tosi syvälle hautautuneeseen haavaan, jonka luulin ajat sitten käsitelleeni. Musiikin, kuten minkä tahansa taiteen  vaikutus on  suunnaton. Se on jotain sellaista, mitä sanat eivät edes riitä kuvaamaan.

Musiikki on taikavoima ja vaikuttaa huomattavan paljon syvemmällä tasolla, kuin edes pystymme tiedostamaan. On tutkittu mm. musiikin vaikutusta muistisairauteen: henkilöt, jotka eivät välttämättä muista tai tunnista ihmisiä tai tapahtumia menneestä, saattavatkin muistaa tutun laulun sanat. Musiikilla, kuten halauksellakin on paljon muitakin hyvää tekeviä vaikutuksia: Musiikki puhuttelee, koskettaa ja hoitaa, kun sille antaa siihen luvan.

Hyvää musiikkia on valtavasti ja jos musiikkimaku on laaja, niin monet erityyppisetkin laulut tai soitot voivat olla  tärkeitä. Koska sinä saat luoda oman elämäsi soundrackin, niin mitkä biisit siihen valitsisit? Millainen musiikki on jättänyt sinuun kaikkein pysyvämmät jäljet? Tee aikamatka, kuuntele lempimusiikkiasi ja sukella muistoihin. Anna musiikin vaikuttaa ja parantaa!