Elämisen sietämätön keveys

Sää herättää meissä suomalaisissa poikkeuksellisen vahvoja tunteita. Vuoden valoisimpaan aikaan viritetään valtavat lataukset ja varsinaisen kesän alkamista on odotettu hartaudella. Kieltämättä välillä  olen itsekin välillä toivonut, että osa sateesta edes käväisisi Kaliforniassa, missä ei ole satanut muutamaan vuoteen ja vesipula uhkaa kolmen vuoden sisällä. Tieto tällaisesta auttaa suhteuttamaan sääolosuhteita. Tai se, että Etelä-Euroopassa asuva ystäväni tuskailee, kun 40 asteen helteessä pitäisi jaksaa tehdä töitäkin.. Näihin verrattuna meidän sääolot ovat  kuitenkin huomattavasti inhimillisemmät.

Ihmisellä on taipumus tottua nopeasti hyvään ja siksi kahden edellisvuoden hellekesiä alkaa ehdittiin jo pitää itsestäänselvyytenä. Lämmintä tai ei, niin Suomen kesä on aina ainutlaatuinen! On surullista jättää nauttimasta siitä vain siksi, ettei se ehkä auringonpaisteen puolesta ehkä vastannutkaan odotuksiamme. Päiviemme sisällön luomme kuitenkin itse.

Ihmisen tarve hallita elämää ilmenee monin eri tavoin. Yksi vaihtoehto on yrittää taktikoida elämää sään mukaan. Onhan se hienoa, että netistä pystyy seuraamaan tunnin tarkkuudella, missä milloinkin sataa ja paistaa. Huono puoli vain on se, että jos alkaa elää elämäänsä yrittäen väistellä sateita, jää paljon elämättä. Moni elämys, kokemus tai kohtaaminen voi jäädä kokematta vain sen vuoksi, että seuraa sokeasti sääennustetta, eikä sen vuoksi lähdekään liikkeelle. Jälkikäteen sitten kuulee, ettei suunnitellussa retkikohteessa satanutkaan ja sitten harmittaa.

Luonto yrittää omalta osaltaan opettaa, että muutos on aina mahdollisuus! Jos sääennuste ei pidäkään paikkansa ja suunniteltu piknik sen vuoksi uimarannalla onnistukaan, voi piknikin pitää vaikka sisällä. Tai keksiä jotain muuta, kenties aivan uutta kivaa tekemistä! Tai vain oleilla. Odotukset ovat valepukuisia vaatimuksia. Kapinointi luontoa vastaan on täysin turhaa ja valittaminen vie vain voimia. On paljon parempi ottaa hetkestä kiinni ja tehdä siitä parhaansa. Sää kuuluu asioihin, joita ei voi hallita, eikä edes vaikuttaa. Asusteisiin, ajatuksiin ja asenteisiin sen sijaan voi!

Ja kyllä se syksykin sieltä aikanaan tulee. Turha sitä on vielä heinäkuussa alkaa odottaa ja murehtia. Elämässä kaikki toimii täydellisen hienossa järjestyksessä ja oikealla ajallaan. Meidän tehtäväksi jää pitää huolta hyvästä fiiliksestä ja nauttia jokaisesta hetkestä. Satoi tai paistoi.

Jos kesä jäi parempia säitä odotellessa osaksi elämättä, niin vielä ehtii! Tässä muutama vallaton vinkki kirjasta Kuuntele itseäsi – vältä uupumus: Kesäelämä saa olla hauskaa ja kepeää. Vapaasti soveltaen näitä voi toteuttaa myös muina vuodenaikoina ;).