Feminiinivoimaa

Lähestyvän naisten päivän kunniaksi omistan tämän kirjoituksen naisille ja rohkeille miehille, jotka tunnistavat ja myös uskaltavat näyttää feminiinin puolen itsessään. Meissä jokaisessa, sukupuolesta riippumatta, on nämä kaksi olemuspuolta: feminiininen yin ja maskuliininen yang. Ne paitsi ovat toinen toistensa vastakohdat, niin myös täydentävät toisiaan. Tasapainoa tarvitaan ja siksi pitkään miesten hallitsema maailma onkin nyt voimakkaasti muuttumassa feminiinimpään suuntaan.

Perinteisen macho-kulttuurin Espanjassakin roolijako on monella tavalla pehmentynyt. Baskinaiset ovat luonteeltaan tomeria, vahvoja ja melko itsenäisiä, mutta edelleen on nähtävissä erityisesti perheen ja suvun painostus siihen, mitä tulisi työkseen tehdä ja miten elämänsä elää. Olen ilokseni tavannut monta rohkeaa naista, jotka ovat jo noita tabuja rikkoneet ja vievät uutta kulttuuria eteenpäin.

Lisäksi Baskimaassa oman erityisyytensä tuo vuosituhansia vanha taikausko. Vuorten katsotaan edustavan äiti maata, feminiinivoimaa ja sitä kunnioitetaan edelleen.

Vaikka surullisia Me too -tarinoita löytyy paljon Suomestakin, on naisen asema Suomessa silti ainutlaatuinen. Tuskin missään muussa maassa nainen saa elää yhtä vapaasti! Naisen asema ja tasa-arvo ovat yksi monista asioista, joista Suomea täällä ihaillaan.

Femininiinivoiman esilletulossa ei ole kyse feminismistä, vaan hyväksyvän, lempeän vaihtoehdon näkyväksi tulemista ja sitä kautta maailman muuttamista. Asioita voi jyräävän voiman sijaan tehdä uudella tavalla, rakkaudesta käsin. Legendaarinen Robin Williamsin lausahdus kuvaa asian hyvin:

”Jos naiset johtaisivat maailmaa, meillä ei olisi sotia, vain kiihkeitä neuvotteluja kerran 28 päivässä.” Siitä on kysymys. Rauhasta, pehmeämmistä tavoista luoda inhimillisempää maailmaa.

Ei ole toista ilman toista. Eheään kokonaisuuteen tarvitaan molempia puolia. Aito maskuliinisuus on päätöksiä ja toimintaa ilman vallanhimoa, itsevarmuutta ilman egon ylimielisyyttä, rationaalista ajattelua ilman tarvetta hallita, kunniallisuutta ilman sotia. Se tarjoaa vakautta, voimaa ja rohkeutta.

Aito feminiinisyys puolestaan tuo näkyväksi syvän viisauden, jonka juuret ovat omaan sydämeen ja intuitioon luottamisessa. Se on intohimoinen, luova ja elämää ylläpitävä voima. Se on myötätuntoa ja lempeyttä, joka näkee kovankin pinnan läpi suoraan sisimpään ja toimii aina rakkaudesta käsin.