Hyggeilyn kulta-aikaa

Vähän huvitti, kun espanjan kurssilla pyydettiin pitämään esitys hyggeilystä. Mikäs siinä, samaa Pohjoismaatahan me Tanskan kanssa ollaan. Olenhan toki termin kuullut, mutta lähdin nyt oikein selvittämään, mistä on kyse.

Hyggeily on siis tanskalaisten lanseeraama tapa elää ja se on saanut alkunsa kaamoksen alkaessa. Monille pimeys on vaikeaa ja hyggeily keksittiin keinoksi lieventää kaamosmasennusta.

Ajatus on, että pimeänä aikana voisi ottaa mahdollisimman rennosti. Antaa tiskien ja siivousten olla. Sen sijaan voisi heittäytyä sohvalle peiton alle ja ottaa vaikka pikkunokoset tunnelmamusiikin soidessa.

Etukäteisetukäteisvalmisteluihin kuuluu kynttilöiden sytyttäminen. Niitä pitää olla paljon! Näin leppoisasti elellen selättyy pimeys mukavasti. Oikeastaan hyggeily on vähän kuin pidennetty siesta..

Vähän laajemmin ajateltuna kyse on elämästä nauttimisesta. Kesällä suomalaiset osaavat mökeillään ja veneillään hyggeillä, mutta muihin vuodenaikoihin taito ei välttämättä vielä ole siirtynyt.

Pohjolassa pimeys kutsuu lepoon. Ihmisen luontaisen rytmin mukaan keho vetäytyy talvilepoon ja silloin olisi hyvä ottaa rennommin. Ainakaan mitään ylimääräistä ei kannattaisi vaatia itseltään, kun energiataso on marraskuussa matalalla.

Voisiko elämää opetella rytmittämään toisin? Mitä, jos pari pimeintä kuukautta oikeasti panostaisi viipyilyyn, hemmotteluun, kaikkeen kivaan? Tekisi vain pakollisimmista pakollisimmat työt ja keskittyisi pääosin laadukkaaseen vapaa-aikaan.

Kun valo taas lisääntyy ja on energiaa enemmän käytettävissä, voi tehdä rästiin jääneet hommat, joista parhaassa tapauksessa osan on aika hoitanut tai ne eivät vain enää tunnu niin välttämättömiltä.. Tekemättömien töiden vaatimuslista ja kiireellisyys on useimmiten vain mielen luomaa turhaa puhetta.

Jo pitkään on työelämässä ollut vallalla tasapaksun tappava tahti: paahdetaan täysillä lomien välillä ja nekin suoritetaan kiitettävin arvosanoin siihen työn perään. Mitä, jos tänä syksynä kokeilisitkin olla vähän armollisempi itsellesi? Jos suostuisitkin nauttimaan pimeydestä ja ottamaan rennommin?

Yhden asian sen vaatii: luvan itseltäsi. Kukaan muu ei sitä lupaa voi myöntää, kuin sinä itse!

Anna itsellesi lupa. Sytytä muutama tuikku, nauti kuppi teetä ja ole vain. Pystyisitkö siihen? Sallisitko?