Ihminen kadoksissa: tiedänkö omat arvoni?

Tämän päivän ihminen on ajautunut aika kauas itsestään. Se tulee ilmi esimerkiksi, kun kysyy, mikä on sulle tärkeä arvo. Suurin osa joutuu miettimään pitkäänkin ennen kuin vastaus löytyy. Tai joku vastaa, että sanotaan vaikka rehellisyys. Ikään kuin arvo olisi jokin itsestä irrallinen asia, jonka voisi  arpoa hihasta.

Monet haluavat kulkea virran mukana ja on yleisesti hyväksyttävää ja muodikastakin sanoa vaikka, että perhe on tärkeä arvo. Kun tällaisen arvon omakseen ilmoittavalta kysyy, miten se näkyy arjessa, kun kerrot tekeväsi 12-tuntisia työpäiviä, voi tulla hiljaisuus. Näin henkilö pääsee punnitsemaan arvojansa: jos perhe oikeasti on niin tärkeä arvo, kuin hän väittää, miten hän huomioi asian jatkossa paremmin? Voi toki olla myös niin, että hänelle tärkeämpi arvo onkin esim. työ tai jokin muu asia, mutta on yhteiskunnallisesti hyväksyttävämpää sanoa toisin. Oli tilanne kumpi tahansa, henkilö saa joka tapauksessa ymmärryksen siitä, mikä hänelle on oikeasti tärkeää ja miten hän voi alkaa elää arvojensa mukaista elämää.

Arvoihin samoin kuin muihinkin itsestä sisältä löytyviin asioihin pätee sama sääntö: jos niitä ei ole miettinyt, jos niitä ei ole tehnyt itselleen selväksi, niin toimii ulkoa ohjautuvasti. Mitä kovempi vauhti, sitä kauemmaksi ihminen ajautuu itsestään. Itseensä tutustuminen on hyvä aloittaa arvoista. Sitten kun  tietää, mitkä arvot ovat tärkeitä, voi kysyä itseltään, miten ne näkyvät käytännössä? Vasta silloin, kun arvoja aletaan viedä käytäntöön, ne saavat ansaitsemansa todellisen sisällön.

Arvot ovat kokeneet inflaation, koska työelämässä niistä tuli jossain vaiheessa muotisanoja ilman sisältöä. Kaikilla itseään kunnioittavilla yrityksillä pitää olla strategian, vision ja mission lisäksi määriteltynä arvot. Harmi vain, että ne ovat usein jääneet tyhjiksi sanoiksi, koska niitä ei oikeasti ole viety käytäntöön asti. Monet työntekijät kokevat sanan arvo suorastaan kirosanaksi, koska eivät näe mitään yhteyttä yrityksen arvojen ja todellisuuden kanssa.

Sitä suuremmalla syyllä on tärkeää tunnistaa omat arvonsa. Jos omat arvot poikkeavat huomattavasti yrityksen arvoista, alkaa voida huonosti. Silloin voi kysyä itseltään: miksi olen täällä töissä?  Arvot ovat toiminnan ja elämisen perusta, ihmisyyden ydin. Ne kertovat, mikä ihmisessä on todella olennaista. Kukaan muu kuin me itse ei anna arvoille sisältöä. Arvot ohjaavat meidän toimintaamme. Valta ja vastuu on meillä. Mitkä ovat sinun arvosi?

Arvoja ja monia muita ajankohtaisia teemoja käsitellään Intuitivon valmennuksissa. Kiinnostuitko?