Joutilaisuuden ylistys

Kesäloma on täydellistä aikaa olla jouten. Kerrankin saa olla tekemättä mitään ja sen päälle levätä : )

Joutenolo on taitolaji, jota yhä harvemmat ihmiset osaavat tehdä. Tyhjä kalenteri on kauhistus ja siksi se pitää täyttää lomasuorituksilla heti, kun työsuorittaminen päättyy. Näin elämme suorittamisen ja myös hallinnan kierteessä. Kaikkea pitää voida hallita, vaikka se ei ikävä kyllä ole mahdollista.

Luovuutta on tutkittu paljon ja tutkimuksesta riippumatta lopputulos näyttää olevan sama: luovia ajatuksia ja ideoita ei synny kiireessä. Luovuus on jotain, mikä tapahtuu, kun päästää kaikesta irti ja on läsnä elämän pienissä
ihmeissä. Elää vain hetkessä ilman kovinkaan järkeviä ajatuksia. Pilvien tai veden katselu on oivaa luovan olotilan puuhaa. Uusia ideoita syntyy, kun on tilaa ja aikaa olla vain.

Monet sanovat, etteivät he voi olla paikallaan. Aina pitää tehdä jotain. Joillekin puuhastelu ja tekeminen on rentoutumista. Jos ei kuitenkaan kykene hetkeksikään pysähtymään, herää kysymys, mitä ihminen oikein pakenee? Kun täyttää elämänsä jatkuvalla touhuamisella, ei joudu kohtaamaan itseään. Vain hiljaisuudessa syntyy keskustelua itsensä kanssa, jos vain uskaltaa siihen antautua.

Alitajunta on siitä kumma otus, että se tekee työtä, vaikkei sitä tietoisesti käytäkään. Kun pohdimme jotain asiaa tai esitämme itsellemme kysymyksen, vastaus tulee meille yllättävänä hetkenä ja monesti myös yllättävällä tavalla. Elämä jaksaa yllättää, eikä sitä sen takia kannata yritäkään hallita.

Joutilaisuus ei ole sitä, ettet tee mitään. Joutilaisuus on sitä, että voit tehdä mitä tahansa. Unohdetaan hetkeksi kaikki keskeneräiset työt, velvollisuudet ja projektit. Sen sijaan nautitaan kesästä. Suomen kaunis luonto antaa siihen meille parhaimmat mahdolliset olosuhteet. Jos haluat, niin anna alitajunnallesi tehtävä ja katso, miten se
sen omalla ajallaan ratkaisee. Sillä aikaa voit nauttia lomasta!