Kenen elämää elät: Mihin valintasi perustuvat?

Elämä on täynnä valintoja. Päivittäin punnitsemme kymmenittäin, ellei sadoittain isompia ja pienempiä vaihtoehtoja, joista teemme omat valintamme. Osa valitsee järjellä, osa tunteella, osa intuitiolla, kuka mitenkin. Olosuhteitaan ei aina voi valita, mutta asenteensa voi.

Väitän, että monien ihmisten valintoja ohjaavat ulkoiset  tekijät. He elävät jonkun toisen elämää: vanhempien, puolison, lasten, naapureiden tai jonkun muun ulkopuolisen tahon elämää. Olemme ajautuneet pois  itsestämme niin ulkoa ohjautuviksi, että annamme toisten mielipiteiden ohjata valintojamme ja luulemme niitä omiksemme. Teet ehkä työtä, joka on
vanhempiesi unelma-ammatti, mutta ei sinun. Hankit naapurisi tai sukulaistesi vuoksi kesämökin, vaikka oikeasti haluaisit käyttää lomasi matkusteluun. Myymme itsellemme mitä hienoimpia perusteluja valinnoistamme.

Entä, mitä sinä ihan oikeasti haluat? Monet eivät halua ajatella koko asiaa, koska luulevat, etteivät kuitenkaan voi saada sitä, mitä haluavat. Tällainen ajatus on ikävä kyllä usein itseään toteuttava ennustus. Tai monet eivät edes tiedä, mitä haluaisivat, jos kaikki olisi mahdollista. Osa väittää, ettei ole aikaa ajatella. Yksi syy siihen, ettei haaveita
toteuteta on se, ettei olla valmiita edes väliaikaisesti luopumaan saavutetuista eduista. Kuitenkin monet elämänmuutokset, esim. irtiotto töistä, voi vaatia ainakin hetkellisiä taloudellisia tai muita uhrauksia.

Se, että elää oman näköistään elämää ja toteuttaa unelmiaan, ei ole keneltäkään pois.  Päinvastoin, kun elää itsellistä (ei itsekästä) elämää ja voi hyvin, voivat ympärillä olevat ihmisetkin hyvin. Elämässä on toki vaiheita, jolloin on hyvä tehdä kompromisseja ja miettiä, miten voi siitä huolimatta elää mahdollisimman hyvää elämää. Kun elää elämäänsä omista lähtökohdistaan lähtien, ihminen voi hyvin ja onnellisuus myös ympäristössä lisääntyy.

Meidät on hypnotisoitu ajattelemaan, että tällä kertaa homma on saatava toimimaan, koska tilaisuus ei kenties toistu ja joudut elämään valintasi kanssa loppuun saakka. Mutta totuus on, että ei ole mitään väliä minkälaisen valinnan teet, sillä voit aina valita uudelleen. Jos tekee mielestään ”väärän” valinnan, voi siitä aina ottaa opikseen ja valita sen jälkeen toisin. Siinä mielessä vääriä valintoja ei ole. On vain eri reittejä kohti unelmaa.

Tänään voit valita yhden asian, huomenna sydämesi voi johdattaa sinut täysin uuteen suuntaan. Eikä sillä ole mitään väliä! Kuka sanoo, että sinun täytyisi aina kulkea samaan suuntaan? Kuka sanoo, että et voisi muuttaa mieltäsi? Kuka sanoo, että sinun täytyy elää jonkun valintasi kanssa, vaikka se ei enää palvelisi sinua? Me itse luomme esteet ja rajoitukset elämäämme. Uskalla toteuttaa unelmiasi ja kysy sen jälkeen uudelleen, kenen elämää elät?

Business Coachauksessa avarretaan ajattelua luoviin mahdollisuuksiin ja unelmien toteuttamiseen. Oletko valmis omaan unelmaelämääsi?