Kiitos metsä!

Iloinen yllätys odotti alkukesän iltakävelyllä, kun lähimetsään oli pystytetty nukkenäyttely. Sen nimi on Kiitos metsä! ja se toimi inspiraationa tämän kertaiselle blogille. Taiteilija Piitu Nykopp on tuonut Siperiassa asuvan Hanti-ystävyyskansan ikiaikaisen tavan meidän iloksemme. Siellä on ollut perinteenä kiittää metsää sen antimista veistetyillä ihmishahmoilla. Ihastuttava tapa!

Metsä kuuluu monen suomalaisen sielunmaisemaan. Tosin metsäkansa-käsite on syytä päivittää ajan tasalle. Metsäkansalaisuudella on negatiivinen leima, jolla on selitetty huonot käytöstavat, sivistymättömyys tai suoranainen junttius. Nykyajan metsäkansalaisuus on on ennemminkin herkkyyttä, aistimista, luonnon arvostamista ja sen kanssa tasapainossa elämistä.  Metsä on niin meillä soluissa ja sydämissä, että voi kysyä, arvostaako itseäänkään, jos ei arvosta Suomen vihreää kultaa.

Täällä Fiskarsissa metsällä ja puilla on ihmisille aivan erityinen merkitys! Vaikka metsä on aina ollut tärkeä minullekin, olen päässyt sen kanssa jotenkin uudenlaiseen yhteyteen täällä. Puusto on erilaista kuin muualla Suomessa. Ikivanhat tammet, lehmukset ja monet muut jalopuut kohoavat useiden metrien korkeuksiin jylhinä ja vankkoina. Ne kantavat rungossaan Ruukin historiaa ja monen monta tarinaa. Metsä puhuu, jos vain suostumme kuuntelemaan

Metsälle ja puille on tänä kesänä monia kunnianosoituksia, kuten upea We love wood(s) -näyttely ja sen oheistuotteina monia mielenkiintoisia tapahtumia ja teoksia. Yksi ihastuttava tilaisuus oli Runopuu-ilta, jossa esitettiin puuaiheisia runoja lausuen, musiikin ja tanssin säestyksellä. Harvoin on niin läsnäolevaa yleisöä, kuin tuossa tilaisuudessa oli. Metsä-teeman kunniaksi Intuitivokin järjestää tilauksesta Hiljaisuus puhuu – läsnäolokävelyitä, joissa voi aistia paitsi ympäröivää luontoa niin myös omaa sisintään. 1,5 tunnin ajaksi siirrytään pois kylän pääraitilta ja hengitellään puhdasta ilmaa huomioiden samalla, mitä itsessä tapahtuu. Tämä voi olla hyvinkin eksoottinen kokemus monelle ulkomaalaiselle ja miksei kiireisille pääkaupunkilaisillekin. Ihan vain pysähtyä hetkeksi itsensä äärelle.

Metsä on kautta aikain ollut läsnäolon ja parantamisen pyhättö, jossa vanha viisaus on aistittavissa. Metsän parantavista vaikutuksista on alettu jälleen puhua . Metsä mm. elvyttää, lisää luovuutta ja vahvistaa myönteisiä tunteita.  Hortoilusta eli villiyrttien keräämisestä on tullut suoranainen villitys. Itsekin hortoiluun hurahtaneena käyn tuon tuosta pihalla poimimassa voikukanlehtiä ja maitohorsmaa salaattiin tai poimulehtiä ja kuusenkerkkiä iltateehen. Suomen puhdas kaunis luonto on parasta mahdollista matkailumainosta. Se on ainutlaatuistta ja aitoa. Ollaan ylpeitä siitän ja nautitaan täysillä nyt, kun kesä tuli! Kiitos Metsä!