Linjassa muutosten kanssa

Elämme äärettömän mielenkiintoista aikaa, jonka tekee erityislaatuiseksi samaan aikaan päällekkäin, limittäin ja lomittain tapahtuvat monen tason muutokset sekä varsinkin niiden nopeus. Tahti on ajoittain niin kova, että ajatus tulee näkyväksi saman tien. Jos ei heti tartu tilaisuuteen, se menee ohi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että me luomme elämäämme ajatuksillamme ja valinnoillamme joka hetki. Tulevaisuus on se, mitä tässä ja nyt päätät. Vaikka sanoilla ja ajatuksilla on valtava merkitys, niin vasta käytännön teot ankkuroivat ne todeksi.

Autopilotilla eläminen tulee aina vain vaikeammaksi. Jos ihminen ei suostu näkemään omaa osuuttaan asioiden kulussa, jää hän auttamatta ajelehtimaan uhriksi ja muiden mielipiteiden vietäväksi. On uskallettava tutustua itseensä ihan kunnolla ja katsoa, kuka minä oikein olen. Mitä jää jäljelle, kun kaikki naamiot ja maskit riisutaan, kun kaikki draamat paljastuvat? Aito rehellinen itsensä tunteminen on elinehto, jotta pystyy jatkossakin nauttimaan elämästä. Tarvitaan myös tietoista läsnä olemista sekä oman elämän tarkastelua: vastuunottoa ajatuksista, tunteista, kehon tuntemuksista, käyttäytymisestä ja valinnoista sekä niiden seurauksista.

Muutokset eivät paljon kysele – niitä tapahtuu joka tapauksessa, halusimme tai emme. Koska sekä määrä, että tahti on niin nopeaa, voi se aiheuttaa ahdistusta ja epätoivoa. Siksi tarvitaan työkaluja, joilla ottaa oma elämä kunnolla haltuun. Viime kädessä meillä on tasan kaksi vaihtoehtoa: joko hyväksyä tilanne niin kuin se on tai hyväksyä tehdä tilanteelle jotain. Hyväksyminen on suostumista elämän virtaan.  Teoriassa helppoa, käytännössä ei läheskään aina niin, sillä valinta vaatii myös toimenpiteitä ja silloin on kysyttävä itseltään: jaksanko, viitsinkö, olenko valmis? Mikä on se matka, jonka suostut kulkemaan itsesi kanssa elääksesi sellaista elämää kuin haluat? Mitä olet valmis tekemään oman hyvinvointisi eteen?

Näitä asioita pohdiskelen syvällisemmin kirjassani: Elämän virrassa – Miten elät linjassa muutosten kanssa.  Kirjassa on omia esimerkkejä, harjoituksia ja tarinoita avaamassa mahdollisuuksia ja avartamassa näkökulmaa. Yksi teema, josta paljon kirjoitan, on haavoittuvuus. Se myös joutui koetukselle omia, hyvinkin henkilökohtaisia kokemuksia kirjoittaessani. Uskon kuitenkin, että erityisesti omien kokemusten ja tuntemusten  jakaminen auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin omaa elämäänsä.

Kirja kuuluu Viisas Elämä -sarjaan ja sitä on syyskuun puolivälin jälkeen saatavissa kirjakaupoissa kautta maan. Toivon, että kirjasta on Sinulla ilo ja hyötyä. Olisi hienoa kuulla ajatuksiasi sitä lukiessa, joten laitathan rohkeasti postia: info (at) intuitivo.fi. Antoisia lukuhetkiä ja oivaltavia läsnäolon kokemuksia!