Loppuunsaattaminen uuden edessä

Olin jo maasta lähtenyt ja luulin muuttoruljanssiin liittyen osuuteni tehneeni, vaan ei. Yksi aikainen aamu maistraatti herätti, kun muuttoilmoitukseni ei jostain syystä ollutkaan yksiselitteinen. Sähköyhtiöllä oli viisi viikkoa aikaa hoitaa epäselvä laskutusasia kuntoon, mutta sen selvittely siirtyi tänne asti ja nyt sitten väännetään oikein olan takaa.

Näillä tapahtumilla mitä luultavimmin varmistettiin se, että asiat pitää saattaa loppuun asti pienintä yksityiskohtaa myöten. Viimeisetkin hännät on käsiteltävä. Muutostilanteissa ei ole vain vanhan lopetusta ja uuden alkamista.

Yhtä tärkeä osio on siihen väliin jäävä siirtymävaihe, johon kuuluu niin kaiken menneen loppuunsaattaminen, kuin uuteen sopeutuminenkin.

Se on kuin silta entisen ja tulevan välissä. Tarvitaan molemminpuolista tutustumista, jossa tulija ottaa vastaan uuden tilanteen tai paikan ja vastavuoroisesti antaa tilanteen tai paikan ”vastaanottaa” itsensä. Annetaan puolin ja toisin tilaa ja aikaa uuden laskeutua  kaikessa rauhassa.

Kaiken uuden ihmettely vie aikansa. Ei voi vain hypätä uuteen ja olettaa kaiken jatkuvan automaatiolla saumattomasti. Tämä pitää paikkansa minkä tahansa vähänkin isomman elämänmuutoksen kanssa.

Vaikka näyttäisi siltä, että paljonkaan ei ole muuttunut, kaikki on muuttunut!  Fyysisen paikan, olosuhteen tai tilanteen muutos on aina myös ihmisen ja hänen energiansa muutos. Muutosprosessia kokonaisuudessaan tulee kunnioittaa ja elää sen ehdoilla. Sitä ei voi nopeuttaa.

Loppuunsaattamisessa on se hyvä puoli, että sitten asia – on se sitten mikä tahansa – on läpikäyty. Sen loppuun voi pistää pisteen. Siihen ei enää tarvitse palata. Se ei jää kaivertamaan mieltä. Kaikki mennyt puhdistuu ja tekee tilaa uudelle. Jos asiat tai ihmissuhteet tai mikä tahansa jää kesken, syö se voimavaroja huolimatta siitä, haluammeko sitä myöntää tai emme.

Pyydänkin sinua tarkastelemaan, mitä kaikkea keskeneräistä elämässäsi on. Ehkä se on ikävästi päättynyt ihmissuhde? Tai kesken jäänyt tehtävä? Toteutumaton unelma? Mikä ikinä se onkaan, tee itsellesi palvelus ja vie se tavalla tai toisella loppuun. Nyt. Saman tien. Tee sopu itsesi kanssa ja vapauta energiasi hyödyllisempään käyttöön. Lupaan, että se kannattaa!