Mistä oikein olet kotoisin?

Itseensä ja historiaansa tutustumiseen on monta reittiä. Tässä yksi sellainen: Ystäväni innoittamana tutustuin National Geographicsin ylläpitämään Geno 2.0 -geeniohjelmaan. Satoja tuhansia ihmisiä maailmanlaajuisesti on mukana ohjelmassa, jota kautta saa selville oman DNA-perimänsä. Joitain sukututkimuksia on meidänkin suvuista tehty mutta tämä vie huomattavasti pidemmälle ja mielenkiintoisella tavalla.

Systeemi toimii niin, että Geno-sivuilta tilataan näytteenottopaketti. Minun tapauksessani oli tilattava 2 pakettia, jotta sain tiedot niin äidin kuin isänkin puolelta. Posken sisäpinnasta otettu DNA-näyte lähetettiin tutkittavaksi ja tiedot tulivat muutaman kuukauden päästä webbiin. Halutessaan voi antaa tietonsa maailmanlaajuiseen tutkimukseen jatkokäsiteltäväksi.

Aikojen alussa maailmaa on asuttanut kaksi lajia: Neanderthalilaiset ja Denisovanilaiset. Näistä on sitten haarautunut polkuja ja aikanaan nämä kaksi kantaheimoa ovat tuhoutuneet uusien elämän vaatimusten tieltä.  Huikeinta oli nähdä, miten pitkälle juuret johtavat ja missä kaikkialla esi-isät ovat vuosien saatossa eläneet.  Äidin puolelta DNA ulottui 67 000 vuoden päähän Itä-Afrikkaan ja isän puolelta Pohjois-Afrikkaan 75 000 vuoden päähän. Sieltä sitten tyypit ovat lähteneet kuka Aasiaan, Australiaan tai Amerikkaan ja aikanaan päätyneet Eurooppaan. Aina, kun on tapahtunut jokin satunnainen muutos, mutaatio (esim. rajumpi Ilmaston muutos), on tästä näkyvillä merkki, marker. Jokainen merkki on sukupuun uudet sukujuuret.

Upean Your story -tarinan tulokset ovat näkyvillä karttana ja valokuvina sekä lisäksi näkee, missä päin maailmaa on samaan haploryhmään kuuluvia jäseniä. Ystäväni tuttava oli käynyt yhtä tällaista henkilöä tapaamassa ja hämmästys oli suuri, kun he olivat muistuttaneet toisiaan niin paljon. Ei ihme, että jokaisella sanotaan olevan kaksoisolento jossain päin maailmaa. Olisi tosi mielenkiintoista tavata joku samaa DNA-perimää oleva henkilö, joita näyttää olevan eri puolilla maailmaa. Katsotaan, mihin tämä vielä johtaa. Tarina on niin moniulotteinen, että siinä riittää pureskeltavaa pitkäksi aikaa.

Tämä kaikki pistää myös miettimään rasismia ja kapeakatseisuutta, joka tässä ajassa vallitsee. Loppujen lopuksi me kaikki olemme lähtöisin samasta alkulähteestä. Ylipäätään koko ihmiskunta on laajemmin katsottuna yhtä ja samaa. Tämän kun ymmärtää, ei pitäisi jäädä tilaa suvaitsemattomuudelle. Ihminen on ihminen riippumatta ihonväristä, kulttuurista, taustasta tai historiasta. Tämä on yksi tapa laajentaa omaa näkökulmaa itsestä ja maailmasta: Your Story, Our Story, The Human Story.