Paluu perusasioihin – Back to the basics!
Nykyään on tarjolla valtavat määrät erilaisia vaihtoehtoja kaikenlaisiin asioihin. Pelkästään maitoja, juustoja ja jugurtteja on kaupoissa hyllymetreittäin. Ennen yksinkertaisten asioiden, kuten vaikka kattilan osto onkin monimutkaisempi juttu: on oltava tarkkana, ettei vahingossa osta induktioliedelle tarkoitettua kattilaa sähköliedelle tai päinvastoin. Peittojakin on tarjolla lämmin- ja viileäversiona. Mitä ihmettä? Jos haluan vain normaalin, neutraalin, tavallisen vieraspeiton, pitääkö todella tietää, tuleeko sen alla nukkumaan hikoileva vai paleleva ihminen? Missä on vaihtoehto, mitä ei tarvitse erikseen valita?
Ylenpalttinen valikoima lähes asiassa kuin asiassa liitettynä jo muutenkin ylirunsaaseen informaatiotulvaan aiheuttaa salakavalasti stressiä. Se voi ilmentyä jonkinasteisena turtumisena: ei jaksa enää välittää ottaa selvää joka ikisestä asiasta. Siinä mielentilassa tulee helposti tehtyä hukkasiirtoja, josta seuraa rahan tai vaikkapa palautukseen käytetyn ajan menetystä. Valinnanrunsaus tuo toki vapautta, mutta myös valtavasti vastuuta: on ymmärrettävä kysyä kaikki mahdollinen ja on oma vika, jos ei älyä kysyä, koska mitään ylimääräistä ei mielellään kerrota. Nettisivuilla on kyllä yleisimmät kysymykset, mutta jos oma kysymys ei satu kuulumaan niihin, saa käyttää tovin, jos toisenkin avun etsimiseen.
Sitä mukaa kun kaikkea materiaa tulee koko ajan lisää, unohtuvat elämän perusasiat. Ei enää osata erotella, mikä on tärkeätä ja merkityksellistä. On kadotettu maalaisjärki ylenmääräisten vaihtoehtojen suossa. Ei siis ihme, että on syntynyt Slow Foodin kaltaista liikehdintää vastalauseeksi kaikelle kiireelle ja ylenpalttisuudelle.
Tässä maailmassa tavaraa, virikkeitä ja viestejä on aivan liikaa. Vaihtoehtoviidakossa selviytymisessä ei ehkä omat taidot tai viitseliäisyys riitä. Siksi tarvitaan kursseja niinkin perustavaa laatua oleviin asioihin, kuten oikeanlaiseen hengittämiseen, nukkumiseen, syömiseen, rahankäyttöön, turhan tavaraan karsimiseen ym. liittyen. Samaan aikaan, kun eletään hektistä arkea, janotaan paluuta perusasioiden äärelle, paluuta ydinolemisen juurille.
Monille on kylläisyysaste jo tullut täyteen. Halutaan pois liiallisuudesta kohti yksinkertaisempaa elämää. Yksinkertaisuus tuo selkeyttä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että on opittava luopumaan ja fokusoimaan, tekemään tilaa itseen ja ympärille. Tähän tarvitaan riittävästi tahtoa ja paljon päättäväisyyttä. Vaatii myös rohkeutta pelkistää elämäänsä ja valtavirrasta poiketen tyytyä vähempään. Kuitenkin vähemmän on niin paljon enemmän!
Tästä yksinkertaistamisen tarpeesta on poikinut kurssi: Yksinkertaista! Elämääsi. Se sisältää arjen ekologiaa monelta kantilta ja auttaa palauttamaan mieliin, mikä onkaan olennaista. Se auttaa riisumaan turhaa sekä ajatuksista, että ympäristöstä. Ilman konkreettisia työkaluja, toisten tukea ja riittävää tahtotilaa muutosta on vaikea saada tapahtumaan, vaikka sitä toivoisikin. Siksi pysähtyminen ja näihin asioihin rauhassa keskittyminen on tärkeää. Kun annetuilla eväillä pääsee alkuun, niin voi todeta, että loppujen lopuksi kaikki on aika yksinkertaista!