Pinnan alta paljastuu

Aurinko sulattaa jään ja lumen paljastaen pintaan niiden alle hautautuneet roskat ja koirankakat. Ne eivät ole talven aikana mihinkään kadonneet, vaan ainoastaan olleet hetken näkymättömissä. Valo tuo ne jälleen näkyväksi. Samoin tapahtuu ihmisissä. Paasto tai jokin muu puhdistuskuuri tuo ihon pintaan epäpuhtauksia, jotka näkyväksi tultuaan jonkin ajan päästä katoavat.

Ihmisenä kasvamisen tarkoitus on tulla siksi, kuka oikeasti on ja tuo kasvupolku jatkaa luonnon kanssa samaa kaavaa. Sen tunnistaa siitä, että eteen tulee toistuvasti sama teema. Aihe voi olla mitä tahansa, mutta useimmiten sen tuo näkyväksi peilinä toimiva toinen ihminen. Universumi on äärettömän luova ja keksii mitä uskomattomimpia tapoja tuoda tarkasteltavaksi asia, joka vaatii kohtaamista ja sitä kautta kasvamista. Se voi tulla eteen monin eri tavoin, eri ihmisten tai tilanteiden kautta niin kauan, että vastaanottaja taatusti ymmärtää, mikä on sen viesti. Mikä on se, mitä asiasta tulee oivaltaa ja oppia?

Vaikka olen jo vuosia aktiivisesti tätä kasvatustyötä itseni kanssa tehnyt, jaksaa elinikäinen elämän oppikoulu aina vain hämmästyttää. On pakko kunnioittaa elämän systemaattisuutta: se jaksaa kerta toisensa jälkeen uudelleen ja uudelleen tuoda saman asian eteen odottaen kärsivällisesti, että vihdoin tajuat, mistä on kysymys. Voi käydä niin, että ensioivallus tulee, mutta se onkin vain pintaraapaisu kyseiseen aiheeseen. Sen avulla pääsee sen verran jyvälle asiasta, että on valmis syvempäänkin tarkasteluun. Seuraavalla kierroksella sama aihe tulee näkyväksi todennäköisesti eri reittiä, mutta tällä kertaa paljon voimakkaammin. Näitä kierroksia voi kovapäisyydestä riippuen tarvita useitakin, ennen kuin suostuu näkemään asian syvään ytimeen asti. Näin on minulle käynyt monta kertaa.

Helpommalla pääsee, kun suostuu elämän virtaan. Aikansa voi yrittää paeta, piilottaa tai jopa kokonaan kieltää sellaista, mitä ei halua käsitellä tai mihin ei vielä ole valmis. Jossain kohtaa kuitenkin tulee hetki, jolloin joutuu silmätysten opittavan asian kanssa. Hetken se kirpaisee, mutta sitten helpottaa. Tosin senkin jälkeen elämä heittää testejä ihan vain tarkistaakseen, menikö viesti varmasti perille.. Meissä kaikissa on sisällä niin valtavasti tiedostamattomia asioita, joista oppimalla yksi kerrallaan pääsee omalla polullaan eteenpäin. Siitä elämä ja luonnon kiertokulku pitävät huolen. Kevät on valon ja paljastumisen aikaa, parasta  mahdollista avautumista pinnan alaisille paljastuksille.