Suomi-ylistys

On hämmentävää huomata, miten hyvä maine Suomella on! Ainakin täällä Pohjois-Espanjassa Suomea pidetään mallimaana  mm. koilutuksen, sosiaaliturvan, tasa-arvon, teknologian ja puhtaan luonnon suhteen. Poliitikot kuulemma televisiossa hehkuttavat Suomea esimerkkinä, jota kohti halutaan pyrkiä. Suomi on myös täkäläisten valokuvaajien suosikkikohde numero 1.

Viimeistään nyt 100 vuotiaan isän- ja äidinmaan kunniaksi on syytä lopettaa arvailemasta, mitä muut meistä ajattelevat. Muut ajattelevat meistä hyvää! Ja jokainen ulkomailla käuyvä tai asuva toimii maansa lähettiläänä, tuon mielikuvan vahvistajana.

Suomi on selvästi nosteessa ja ihmiset ovat kiinnostunteita. He haluavat tietää Suomesta, sen historiasta, kulttuurista, ruuasta, ilmastosta, kansasta ja ties mistä.

Tiesitkö esimerkiksi, että Suomesta viedään paljon kuminaa sen pitkästä valoisasta kaudesta saavan ainutlaatuisen aromin vuoksi? Minä en tiennyt, ennen kuin nyt, kun olen alkanut ottaa selvää, mitä eri asioita maasta voi kertoa. Pieniä kivoja yksityiskohtia, joista saa paljon lisää keskustelunaiheita.

Näen kaiken tuon itsekin eri tavalla ja olen niin ylpeä monesta asiasta! Kun katsoo ulkopuolekta, näkee asiat toisin. Kun katsoo kauempaa, tulee enemmän tietoiseksi monista asioista, joita helposti pitää itsestäänselvyytenä tai ei vain tule normaalisti ajatelleeksi.

Erityisen ylpeä olin, kun kansainvälisillä filmifestivaaleilla olin katsomassa Aki Kaurismäen leffaa Toivon tuolla puolen. Ohjaaja itse oli paikalla ja edusti varsin mallikkaasti. Leffa upposi espanjalaisiin ja minuun iski hetkellinen valtaisa Suomi-ikävä. Kaikki se melankolisuus, musiikki ja leffan tunnelma iski johonkin syvälle sieluun ja olin NIIN ylpeä suomalaisuudesta!

Käsitys kotimaasta on saanut uuden näkemyksen: kieli on mitä voimallisin yhdistävä tekijä. Kieleen sisältyy kulttuuri ja historia. Kieli on voimallinen väline ja siihen sisältyy paljon tunteita. Joskus, kun sanat vieraalla kielellä loppuvat, voi ihan yhtä hyvin puhua suomea. Viesti menee kyllä perille tunnelman ja energian kautta.

Ehdotan, että otettaisiin juhlavuoden huipennukseksi yhteinen Suomi-teko:

lopetetaan vihdoin ajattelemasta, mitä muut meistä ajattelee! Ollaan suosiolla aidosti ylpeitä itsestämme ja tästä maasta, jonka kansaa olemme!

Terve ylpeys on arvostamista ja 100-vuotiaan kotimaan juhlistamista sen ansaitsemalla tavalla. Onnea siis meille! Kippis ja Salud!