Sydän edellä kohti tulevaa

Viime vuosi jo näytti, että elämä ei ole järkeiltävissä, eikä hallittavissa. Viime viikot ovat tuota tilaa vain vahvistaneet. Jotta epävarmuus, huoli ja pelko ei vie mukanaan, on meidän suunnattava huomio sydämeen, josta sisäinen rauha ja turva löytyy. Tässä kaikessa kaaoksessa on samalla jotain uutta syntymässä. Jotta niin pääsee tapahtumaan, on jonkin sisällämme muututtava. Emme yksinkertaisesi voi enää jatkaa samoin ajatuksin ja samoilla tavoilla, kuin ennen.

Älyä korostavassa kulttuurissamme voi helposti unohtua, että todellinen viisaus ei ole vain järjen älykkyyttä, vaan myös sydämen sivistystä. Vaikka olisi moninkertainen tohtori tai professori, se ei takaa sitä, että ihminen olisi muuta kuin kirjaviisas. Jos tunneäly ja intuitio ovat täysin tavoittamattomissa tai vain pienellä liekillä käytössä, jää viisaus vaillinaiseksi. Järki ilman sydäntä on vain puolikas kokonaisuudesta.

Tarkoitus on kulkea kohti tasapainoa: siirtyä joko-tai -asetelmasta kohti sekä-että -ymmärrystä. Siinä kohtaa sydän astuu voimallisemmin kuvaan. Sen sijaan, että annetaan mielen ohjata, viedäänkin huomio yhä enemmän ja useammin sydämeen. Asettaudutaan tietoisesti omaan sydänalaamme, sydänkeskukseen. Kun sieltä käsin kohtaa ihmiset – myös itsensä – ja maailman, on kokemus hyvin erilainen. Se on kokonaisempi, täydempi, antoisampi.

Sydämen ja aivojen yhteyttä on paljon tutkittu. Puhutaan sydänkoherenssista, harmonisesta tilasta, jossa sydämenrytmin, aivojen ja elintoimintojen välillä vallitsee tasapaino. Sitä kuvaa hyvin aivotutkija Joe Dispenzan sanat: ” Sydämen ja aivojen välillä tapahtuu tanssi. Kun pystymme pysymään rentoina ja hereillä ja olemme sydämessämme, aivoihin muodostuu koherenssin energia-aaltoja. Sydän neuvoo aivoja muuttamaan tilaansa ja kuvittelemaan uusia mahdollisuuksia luoda tietoisesti jotain uutta.”

Sydämen läppä avautuu ja sulkeutuu joka sekunti, 10 miljoonaa kertaa 10 päivässä, yötä päivää koko elämän ajan, mutta sydän on paljon muutakin, kuin elämää ylläpitävä elin. Se on myös lahjomaton totuuden ja tunteiden tyyssija: se kertoo totuuden ihmisen olotilasta, tunteista ja ajatuksista. Jos järki on eri mieltä kuin sydän, niin sydämeen voi aina luottaa, sillä se ei koskaan valehtele. Sitä ei voi huijata, eikä se ole manipuloitavissa.

Sydämessä asuu viisaus, mikä ei ole järjellä selitettävissä. Sanotaankin, että sydämellä on syynsä, joita järki ei tunne.

Sydämen ”salaisuudet” paljastuvat hiljaisuudessa intuition äänellä. Intuitio on se viisas opastaja meissä, joka tietää ennen kuin mieli tietää. Enää ei ole tarkoitus hukuttaa tai pienentää itseään vaan antaa sisällämme olevan palon, tulen hehkua. Mitä sydämesi haluaa? Mikä on liekki, joka saa syttymään? Mikä on kaiken tekemisen sydän, ydinsyy? Miksi teet, mitä teet? Mitä rakkaus tässä tilanteessa sanoisi tai tekisi?

Sydän on yhtä kuin rakkaus, kaiken ylläpitävä voima. Se ilmenee lempeytenä, myötätuntona, ystävällisyytenä, lämpönä, välittämisenä. Sydämestä eläminen tarkoittaa tietoisia sydämen valintoja ja itsensä kuuntelua. Silloin ei automaattisesti usko kaikkea, mitä mieli, järki tai jokin itsen ulkopuolella kertoo, vaan kierrättää asiat sydämensä kautta. Punnitsee ne sisäisen totuuden vaakakupissa ja pitää huolen, että myös sydämen ääni tulee huomioiduksi.

Sydän edellä eläminen vaatii rohkeutta. Sillä sydämen totuudelliset valinnat eivät aina muita miellytä tai ovat ristiriidassa yleisen näkemyksen kanssa. Näitä tulee väistämättä eteen ja ihan äskettäin jouduin tilanteeseen, jossa sydämeni selvästi tiesi, miten tulee toimia. Tiedostin myös, että valintani herättää muissa negatiivisia reaktioita ja jopa ulkopuolelle jättämistä. Siitäkin huolimatta toimin niin, kuin sydämessäni oikeaksi tunsin ja siitä minulla on rauha itseni kanssa.

Ulkoisessa paineessa se ei aina ole helppoa, mutta kun sydämen ääni on niin vahva kuin on, ei sitä voi ohittaakaan. Se, että on uskollinen sydämelleen, tarkoittaa, että on uskollinen itselleen. Todelliselle olemukselleen, mikä on rakkaus.

Sydämen kieli on universaali ja se on se, joka meidät loppujen lopuksi yhdistää. Sydämen kokemukset, joihin on helppo samastua, ovat paljonpuhuvia: särkynyt sydän, sydän pakahtuu ilosta tai meinaa haljeta ylpeydestä. Kun laskeudumme sydämen tasolle niin taikoja tapahtuu. Silloin koemme aidon yhteyden toiseen ihmiseen ja kaikkeen ympärillä olevaan.

Pienellä harjoituksella pääset linjautumaan sydämesi kanssa:
1. Ota hyvä asento, tunne jalkapohjat lattiaa tai maata vasten
2. Hengitä rauhallisesti mielikuvalla, että hengitätkin sisään suoraan sydämeen ja ulos sydämestä.
3. Vie nyt vasen käsi sydämen päälle ja hengittele rauhallisesti nenän kautta sisään ja ulos.
4. Tunne lämpö rinnassasi ja huomioi, miltä sydänalassa tuntuu.
5. Kun olet valmis, kiitä sydäntäsi.

Mitä parhainta sydänlähtöistä vuotta 2022 ❤️

ps. Tiesitkö, että sydänsymboli juontaa juurensa 300-luvulta antiikin ajan suositun maustekasvin, laserjuuren siemenistä, jotka muistuttivat nykyistä sydänkuviotamme?

——————————————————————————————————————–

Blogin kirjoittaja Kaija Solana on inspiroiva muutosvalmentaja, puhuja ja kirjoittaja. Aito itsensä tunteminen ja itsensä johtaminen ovat Kaijalle sydämen asia. Aiheesta lisää ilmaisessa Sisäisen johtajuuden käsikirjassa: 5 Itsensä johtamisen askelta, sekä Sisäinen johtajuus -videosarjassa YouTubessa.  

Seuraa kanaviani ja ota yhteyttä, kun tahdot henkilökohtaista coachausta, sparrausta tiimillesi / yrityksellesi, puheenvuoron henkilöstö- tai asiakastilaisuuteen.