Tykkääköhän ne?

Istuin Pintxo-Poteella torstai-illassa (Pintxo-Pote on paikallinen tapas ja juoma kahdella eurolla) ja seurasin viereisesssä pöydässä olevan synttäriporukan ilonpitoa. Tuli hetki, jolloin synttärisankarille annettiin lahjat ja niiden avaamista seurasi silminnähtävä jännitys. Jokaisen lahja vuorollaan tuli käsittelyyn ja lahjan antaja odotti keskittyneenä, mitä päähenkilö lahjasta sanoisi. Tykkääkö hän siitä, ilahtuisiko hän vai näkyisikö hänen kasvoistaan pettymyksen häivähdys?

Lahjoja on kiva saada ja vielä kivempi niitä on antaa. Silti ei ole yhdentekevää, mitä lahjaksi antaa, eikä varsinkaan sillä, millä tunteella sen antaa. Lahjaa hankkiessaan useimmat meistä miettivät lahjan kohdetta: mistä hän pitää tai mikä sopisi hänelle tai mistä hän voisi ilahtua? Silloin siinä on sydän mukana, vaikka lahja olisi kuinka pieni. Jollain tasolla lahjan antaja sisällään toivoo, että lahja olisi saajalle mieluisa, tärkeä, ellei peräti erityinen.

Talkshow-juontaja Oprah Winfrey on kertonut, että lähes poikkeuksetta hänen shownsa haastateltavat Beyoncésta Barack Obamaan kysyvät ohjelman jälkeen: Miten meni? Menikö hyvin? Olinko mä tarpeeksi hyvä? Tykkäsköhän ne musta? Näin siis kysyvät myös ihmiset, joilla ulkopuolisin silmin katsottuna on hyvä itsetunto, menestystä, ulkonäköä ja kaikki muukin näennäisesti kohdillaan.

Samasta asiasta on kyse näissä kahdessa esimerkissä ja oikeastaan ihan kaikessa ihmisten välisessä kanssakäymisessä: Tahdosta tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Me niin halutaan, että muut tykkäis meistä! Me niin haluttais, että just meidän antama lahja tuottaisi mielihyvää ja jäisi saajan mieleen. Me ihmiset ollaan aika hassuja, mutta niin rakastettavia!

Aina vain uudelleen ja uudelleen me etsimme muiden hyväksyntää eri tavoin eri tilanteissa. Se niin kuuluu ihmisyyteen ja on elinikäinen opin kohde. Ja siltikin, aina vain palataan samaan vastaukseen: hyväksyntä, mitä muilta haemme, voi tulla vain itsestämme. On siis käännettävä kysymykset itseen: Tykkäänkö mä musta? Mitä en vielä itsessäni hyväksy? Mikä auttaisi mua hyäksymään täydesti minut?

Anna itsellesi paras lahja ikinä ja sano: mä niin tykkään musta!

Hyväksyen ja rakastaen minua aidosti, oikeasti, täydestä sydämestäni. Anna itsellesi lupa tuntea kaikki tunteet ja olla just sellainen, kuin oikeasti olet. Kaikkia ei voi, eikä tarvitse miellyttää. Riittää, kun on mieluisa itselleen. Kun ei enää tartte miettiä tai kysyä, tykkääkö toinen musta tai antamastani lahjasta, tietää onnistuneensa. Kun tietää toimineensa hyvällä tahdolla sydämestään käsin, se riittää.

 


Blogin kirjoittaja Kaija Solana on innostava muutosvalmentaja, puhuja ja kirjoittaja. Ota yhteyttä, kun tahdot henkilökohtaista coachausta, sparrausta tiimillesi / yrityksellesi, puheenvuoron asiakastilaisuuteen tai vaikkapa lisäenergiaa ja inspiraatiota Reikin muodossa.