Unta vai todellisuutta?

Tämä vuosi muistuttaa minua yhdestä aiemmin eletystä vuodesta parinkymmenen vuoden takaa. Se oli vuosi, jolloin jouduin aika ajoin nipistämään itseäni tarkistaakseni, onko se, mitä ympärillä tapahtuu aivan totta! Olenko minäkin mukana tässä outoja käänteitä täynnä olevassa näytelmässä? Niin uskomattomia asioita tapahtui itsestä riippumattomista syistä, ettei niitä järjellä voinut mitenkään käsittää. Koskaan ei aamulla tiennyt, mitä iltapäivällä tapahtuu ja sama arvaamattomuus jatkui päivästä toiseen. Meno yltyi hetkittäin niin villiksi, ettei voinut kuin ihmetellä: mitä täällä oikein tapahtuu?

Vähän sama on toistunut tämän vuoden aikana. Todellisuus, mitä elämme, on niin epätodellisen tuntuista, että hetkittäin tuntuu, kuin kaikki olisi vain unta, vaikka onkin totisinta totta. Sama kysymys on toistunut muutaman kerran mielessä tänäkin vuonna: Mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu? Ihmettelyyn ja hämmennykseen sekoittuu samalla tunne, että mitä ikinä se onkaan, se on tosi käänteentekevää ja merkityksellistä. Se tekee ajasta suunnattoman mielenkiintoisen.

Tällainen sisäinen kahtiajako heijastuu vahvasti ulospäin. Tämän vuoden aikana maailma on ajautunut aikamoiseen kahtiajakoisuuteen: ihmisten leiriytyminen, jakautuminen hyviksiin ja pahiksiin, syyllisiin ja syyttömiin.

Voi vain toivoa, että tämä pohjakosketus on ihmiskunnan kehityskaaressa välttämätön ohimenevä vaihe, jotta uudenlainen maailmankuva muotoutuu kohdilleen.

Me ihmiset olemme tämän ihan itse luoneet ja näin olleen vain me voimme tilanteen myös korjata. Nähtäväksi jää, miten se tapahtuu ja milloin, Mitä ihmisen käyttäytymiseen tulee, ei muutos ole lähellekään niin nopeaa, kuin luulisi.

Jokaisella on oma tapansa prosessoida ja selviytyä myllerryksestä. Omalla kohdalla unet ovat olleet tärkeässä roolissa. Päivätajunta ei selvästikään riitä näiden monimutkaisten asioiden käsittelyyn, vaan avuksi on tullut yöllineen unennäkö. Joissain unissa ei ole päätä, eikä häntää. Suurin osa unista on ollut varsin tapahtumarikkaita; niissä on paljon ihmisiä ja monenlaisia tapahtumia. Joissain unissa taas on hyvinkin selkeästi tulkittavissa oleva symbolinen viesti (kuten useissa unissa toistunut kuolema ja ruumiita – kuvaten irtipäästämistä ja sitä, että jotain turhaa ja tarpeetonta minussa lakkaa olemasta), joka selkeyttää ajatus- ja tunnemaailmaa. Tuo lohtua ja turvaa seuraavaan päivään.

Vuoden loppusuora on meneillään ja se pistää tarkastelemaan taaksepäin. Jos viime vuosi oli minulle henkilökohtaisesti isojen muutosten, menetysten ja irtipäästämisten vuosi, on tämä vuosi ollut sitä kollektiivisella tasolla. Herkkiksenä olen hetkittäin kokenut maailmantuskan tosi vahvasti nahoissani. Vuosi 2020 on mitä todennäköisemmin koskettanut jokaista jollain lailla.

Mikään ei ole, kuten ennen. Kukaan ei pysty edes arvaamaan, mitä tulee tapahtumaan.

Vuotta on vielä lähes kuukausi aikaa ja mitä tahansa voi tapahtua! Parasta suostua elämään, ei vain päivä kerrallaan, vaan hetki kerrallaan.

Tässä pysäyttävässä vuodessa on kaiken kaaoksen keskellä paljon hyvääkin. Terve nöyryys ja asioiden oikeat mittasuhteet, arvot ja tärkeysjärjestys ovat jälleen kerran suurennuslasin alla. Kun mikään ulkoinen ei ole omissa käsissä, voimme ohjautua vain sisältä käsin ja tehdä tarvittava työ itsemme kanssa. Se on ainoa, missä meillä on päätäntävalta.

Aika pyytää ihmisiä löytämään yhteistä inhimillistä pintaa, vaikka kuinka olisi eri mieltä asioista. On katsottava horisontin tuolle puolen, beyond, ja alettava näkemään isompi kokonaisuus. Ymmärrettävä, ettei ole yhtä oikeaa vastausta mihinkään.

Jokaisella on oma polku ja se on kaikesta huolimatta yhtä arvokas.

Näissä arvoituksellissa tunnelmissa kiitän tästä vuodesta, sekä toivotan lempeätä, rauhallista ja harmonista joulun aikaa! Kiitos, että olet!

——————————————————————————————————————————————————————-

Blogin kirjoittaja Kaija Solana on inspiroiva muutosvalmentaja, puhuja ja kirjoittaja. Aito itsensä tunteminen ja itsensä johtaminen ovat Kaijalle sydämen asia. Aiheesta lisää ilmaisessa Sisäisen johtajuuden käsikirjassa: 5 Itsensä johtamisen askelta, sekä Sisäinen johtajuus -videosarjassa YouTubessa

Seuraa kanaviani ja ota yhteyttä, kun tahdot henkilökohtaista coachausta, sparrausta tiimillesi / yrityksellesi, puheenvuoron henkilöstö- tai asiakastilaisuuteen.