Vaikuttavia kohtaamisia

Koska viimeksi kohtasit ihmisen, joka teki sinuun syvän vaikutuksen? Jätti sinuun jäljen? Jopa niin vahvan, että se tuskin koskaan katoaa?

Sellainen kohtaaminen voi tapahtua missä ja milloin vain. Vaikka ohimennen kadulla. Katseet kohtaavat, kohtaaminen koskettaa sielussa asti, toisen läsnäolo tuntuu joka solussa, jotain selittämätöntä tapahtuu.

Tuntuu, kuin tällaisia kohtaamisia olisi viime aikoina ollut tavallista enemmän. Samaan aikaan sellainen hämmentää ja sykähdyttää. Sydän meinaa pakahtua kiitollisuudesta saada kokea tuo, ohikiitäväkin hetki, jossa on aidosti sydämen tasolla saanut kohdata toisen ihmisen. Kuin puhtaassa vapaassa tilassa.

Yksi tämän vuoden merkittäviä kohtaamisia tapahtui alkuvuonna San Sebastaianissa. Siellä ruokakaupan edessä päivystää aamusta iltaan nuori nainen. Hän istuu siinä edes muutamia euroja saadakseen, muttei koskaan anele tai pyydä mitään. Ei kerro epätoivoista tarinaa tai yritä muutenkaan manipuloida ihmisiä helläsydämisiksi. Hän osoittaa vilpittömästi kiitollisuutensa jokaisesta, joka hänet huomioi – rahalla tai ilman.

Hän vain on, hymyilee jokaiselle häntä katsovalle ja tervehtii ystävällisesti.

Hän vaikuttaa ihmisiin pelkällä olemassaolollaan. Pistää meissä jotain liikkeelle – kenties saa meidät miettimään kohtaloita ja ihmisyyttä, kenties kyseenalaistamaan asioita, näkemään uudella tavalla: noinkin voi suhtautua ja toimia.

Hän on nöyrä, muttei silti nöyristele tai pyytele anteeksi. Hän ei anna tilanteen latistaa ihmisarvoaan, vaan kantaa itseään ylväänä pää pystyssä ja vetää puoleensa hyvällä käytöksellä.

 

 

 

 

Monta kertaa viikossa kohtasin tämän valloittavan naisen ja viimeisellä viikolla päätin mennä hänen kanssaan keskustelemaan. Halusin tietää hänen nimensä ja tarinaansa. Selvisi, että hän on Carmen, Etelä-Amerikasta vanhempiensa mukana Baskimaahan tullut. Erilaisten elämän käänteiden ja haasteiden jälkeen työnsaanti on ollut vaikeaa ja niinpä hän tekee kaikkensa saadakseen rahaa kouluttautuakseen. Hänen unelmansa on päästä opettamaan lapsia. Uskon, että hän sopisi tehtävään täydellisesti.

Kun ottaa oikein asiakseen kohdata ihminen, voi siitä seurata jotain ihmeellistä: jos itsellä on huono päivä ja kulkee hänen hymynsä ohitse, ei voi muuta, kuin pistää asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Miten paljon ventovierainakin voimme toisillemme antaa ja opettaa! Koskaan ei voi tietää, mitä toisen ihmisen elämässä on meneillään, millainen tausta tai millaiset kokemukset ovat hänet tuoneet tähän pisteeseen.

Kiitän Carmenia. Pienissä kohtaamisissa hän opetti minulle paljon. Muun muassa sen, miten tyynesti voi suhtautua tilanteisiin. Miten kiitollinen voi olla pienimmästäkin asiasta ja miten valtava voima hymyllä ja ystävällisyydellä on.

Mikä voisikaan olla kauniimpaa, kuin näin hienovaraisesti koskettaa toisen sydäntä ja jättää siihen jäljen. Aidon kohtaamisen tasolla, joka on sanojen ja minkään järjellisen tuolla puolen.

Koska sinä olet viimeksi kohdannut tuntemattoman – todella kohdannut hänet? Hymyllä, huomioimisella, silmiin katsomisella, kosketuksella, välittämisellä. Mitä häneltä opit? Mitä kenties hänelle itsestäsi annoit?

Aidot kohtaamiset antavat sisältöä elämään. Se, että emme vain katso, vaan oikeasti näemme tai ettemme pelkästään kuuntele, vaan todella kuulemme toista, herättää jotain syvää meissä itsessämmekin. Kun voi kohdata ihmisenä toisen ihmisen, olla utelias ja kiinnostunut hänestä, saa aina tilaisuuden oppia jotain. Kun saa tuntea aidon yhteyden toiseen ihmiseen, ymmärtää toista ja itseäänkin paremmin.

Olla ihmisiä toisillemme. Me kaikki tarvitsemme sitä nyt enemmän kuin koskaan.

______________________________________________________________________________________________

Blogin kirjoittaja Kaija Solana on innostava muutosvalmentaja, puhuja ja kirjoittaja. Sieluni palolla tahdon jakaa aidon itsensä tuntemisen ja sisäisen johtajuuden viisautta. Olen palveluksessasi, kun tahdot henkilökohtaista coachausta, sparrausta tiimillesi / yrityksellesi, puheenvuoron asiakastilaisuuteen tai vaikkapa lisäenergiaa ja inspiraatiota Reikin muodossa.