Yksi pieni Suuri sana: Anteeksi!

Tapasin äskettäin ihmisen menneisyydestä ja tuo kohtaaminen monen vuoden jälkeen oli niin vaikuttava, että haluan siitä tässä kirjoittaa.

Tämä minulle tärkeä ihminen oli kauan sitten kohdellut minua tosi ikävästi ja erosimme huonoissa väleissä. Meni vuosia, ennen kuin ”sattumalta” tapasimme ohimennen, ensin kerran ja myöhemmin toistamiseen. Silloin sovimme, että tapaamme ajan kanssa uudelleen.

Näin kävi tänä syksynä. Ennen kuin ehdin muuta kuin hein sanoa, otti hän heti puheeksi välejämme hiertäneen asian. Hän sanoi: ”Kaija, mun on heti pyydettävä sulta anteeksi! Olen niin pahoillani kaikesta! Tiedän, että käyttäydyin huonosti, kun en vain osannut silloin muuta. Anna anteeksi!”

Olin noiden sanojen jälkeen pitkän aikaa  hämmentyneen iloinen.

Ne tulivat minulle täytenä yllätyksenä ja totta kai ilahduttivat kovasti, vaikka olin hänelle sydämessäni jo ajat sitten anteeksi antanut. Kuten aina, keskeneräiset asiat vaivaavat alitajunnassa ja nakertavat näkymättömästi energiaa. Siksi tämä keskustelu oli tosi tärkeä ja puhdistava meille molemmille. Kunnioitan kovasti tätä anteeksipyyntöä, sillä se ei varmastikaan ollut helppoa. Vaatii suurta rohkeutta ja nöyryyttä, jotta niin kykenee tekemään!

Miten yksi pieni, kahdeksankirjaiminen sana voikaan olla niin valtavan suuri! Se voi olla haavoja parantava, elämää mullistava ja joskus jopa sen pelastava.

 

Anteeksi antaminen on minulle ollut yksi elämän isoimmista oppiläksyistä ja siitä kerron hyvin henkilökohtaisen esimerkin kirjassanikin. Olen oppinut sen, että törkeää tekoa tai käytöstä ei tarvitse hyväksyä – se ei muuksi muutu, eikä mihinkään katoa.

Sen sijaan sen tekijälle voi antaa anteeksi, kun ymmärtää, että kuka tahansa meistä tekee sen, mitä siinä tilanteessa osaa tai pystyy niillä tiedoin ja sillä ymmärryksellä, kuin kyseisellä hetkellä itsellä on. Tämä ajatus tekee tilaa armollisuudelle, jota kautta anteeksiantaminen on mahdollista.

Anteeksianto on sitä, että silloin luopuu kaikesta siitä tuskasta ja kärsimyksestä, mitä anteeksiantamattomuus on aiheuttanut. Silloin vapauttaa niin itsensä, kuin energeettisen sidoksen loukkaajaa kohtaan.

Silti, kuinka moni sen tekee?

Aika usein jäädään kiinni vanhoihin sanoihin tai tekoihin ja käytetään niitä jopa oikeutuksena omalle huonolle käytökselle – tai ainakin pahalle ololle. Kuinka helpottavaa onkaan päästää tuosta katkeruudesta irti ja tehdä tilaa hyville asioille elämässä.

Kuten niin monessa muussakin asiassa, vasta omakohtainen kokemus auttaa oikeasti sisäistämään, mitä anteeksiantaminen käytännössä tarkoittaa. Sen huomaa omassa olotilassaan. On helppo nyökytellen lukea hienoja ohjeita, kuinka voisi toimia, mutta aivan eri asia tehdä se käytännössä!

Pelkkä sana ilman tarkoitusta ei riitä. Anteeksi antaminen järjen tasolla ei ole anteeksi antamista. Vasta, kun sen vie sydämeen, silloin tietää niin tapahtuneen.